De openingsdans van jullie bruiloft

De aftrap van jullie trouwfeest is aangebroken, de openingsdans! Een uniek moment op jullie bruiloft. Maar hoe kunnen jullie dit het beste oppakken? Wat is het juiste moment? Welk nummer is geschikt? En hoe krijgen wij al die gasten op de dansvloer na de openingsdans tijdens jullie bruiloft? Het zijn allemaal vragen waar jullie maar beter goed over na kunnen denken. Dit zorgt niet alleen voor een prachtige start van jullie trouwfeest maar ook voor een direct gevulde dansvloer. En laat dat nou net de bedoeling zijn!

Beschikbaarheid opvragen
Benieuwd of wij op jullie feestdatum beschikbaar zijn? Ons systeem controleert direct de mogelijkheden met onze agenda na het invullen van het onderstaande formulier.

Waarom een openingsdans?

Er zijn ontzettend veel redenen waarom een openingsdans een positieve bijdrage heeft aan jullie bruiloft. Uiteraard doen jullie het in eerste instantie voor jullie moment samen op de dansvloer. Jullie zullen letterlijk en figuurlijk in de spotlight gezet worden. Gasten zullen zich rondom de dansvloer verzamelen en aandachtig jullie dans aanschouwen. 

Daarnaast merken wij dat een openingsdans een duidelijke scheidingslijn is in het programma van het trouwfeest tegenover jullie gasten. Men zal snel denken; “Oke, dit was de koffie, en nu gaat het toch echt beginnen”. Vaak is er een introductie moment in de aanloop naar de openingsdans. Vanaf het moment dat gasten arriveren op de feestlocatie draaien wij vaak muziek op de achtergrond. Mede door het verschil in volume, het aanpassen van de lichtshow en het aankondigen van de openingsdans zorgt dit voor een logische opbouw van de avond. 

Ten slotte is een openingsdans perfect geschikt voor een goede overgang naar een gevulde dansvloer. In de praktijk merken wij als bruiloft DJ’s dat dit de kans tot een gevulde vloer extreem vergroot. Aangezien jullie al op de vloer aanwezig zijn hoeven gasten niet de eerste stap te zetten op de vloer, hier is vaak al een borreltje voor nodig. Door jullie gasten na de openingsdans mee te trekken op de vloer zorgt dit direct voor een actieve sfeer. En dat is precies wat jullie graag willen!

Openingsdans bruiloft

Het perfecte moment voor de eerste dans

Openingsdans Bruiloft

Uiteraard zegt het woord het al; De openingsdans is de eerste dans en dus het start van het feest. Dit is dan ook altijd de aftrap van de avond. Echter is het wel raadzaam na te denken op welk moment dit het beste is in te zetten. Dit is sterk afhankelijk van de aanpak die jullie willen hanteren.

Vooral met grotere bruiloften, denk bijvoorbeeld aan 150 man, is het raadzaam om goed na te denken hoe jullie dit gaan aanpakken. Alle avondgasten die arriveren zullen namelijk uit respect jullie willen feliciteren. Staat er één iemand in de rij? Dan volgen alle gearriveerde gasten altijd automatisch.

Een felicitatie rij met 150 gasten gaat dan ook wel even de nodige tijd kosten. Men geeft jullie namelijk niet alleen 3 kussen, maar zijn ook benieuwd naar hoe de dag is geweest; Hebben jullie mooi weer gehad? Wat zien jullie er prachtig uit! Zenuwachtig voor de openingsdans? Juist, voornamelijk grotere gastenlijsten vragen om een goede aanpak hierin.

Kortom; Denk goed na wanneer het het juiste moment is voor jullie eerste dans zodat jullie ruim de tijd hebben voor het ontvangen van de felicitaties. Of, als jullie deze liever tijdens het feest ontvangen, wanneer dan het juiste moment is. Het maken van een ware entree kan hierbij bijvoorbeeld een goede oplossing zijn. Dit behandelen wij later het kopje “verassend openingsmoment”.

Alternatief openingsdans

Zien jullie een openingsdans voor jullie bruiloft toch niet helemaal zitten? Omdat dit gewoon niet jullie ding is? Kies dan voor een goed alternatief. Er zijn vele andere manieren om alsnog jullie bruiloft feestelijk te openen alleen dan zonder een openingsdans. 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een openingstoast. Samen zouden jullie het publiek kort en bondig kunnen toespreken waarna jullie met z’n allen kunnen proosten. Ook dit zorgt voor een duidelijke scheidingslijn. Door aansluitend een feestelijk nummer te draaien, welke wij samen vooraf hebben doorgenomen, worden gasten direct uitgenodigd op de dansvloer. 

Een andere manier is door een ware opening voor te programmeren. Geluid, licht en eventueel media kunnen samen voor een opening zorgen die vergelijkbaar is als tijdens een festival (alleen dan wat kleiner natuurlijk). Hiermee wordt het de gasten duidelijk gemaakt dat het gaat beginnen. Het geluidsvolume stijgt, de effecten worden ingeschakeld en de lichtshow loopt automatisch mee. Een spectaculair gezicht en …. Succes gegarandeerd!

Muziek voor de openingsdans

Nu jullie de keuze hebben gemaakt om het trouwfeest af te trappen met een openingsdans is het tijd voor de volgende stap: De juiste muziek selecteren. Uiteraard is dit voor ieder bruidspaar sterk afhankelijk van jullie eigen wensen en voorkeuren. Het moet namelijk een nummer of samenstelling zijn die echt bij jullie past. Bijvoorbeeld muziek in de beginfase van jullie relatie, een nummer die voor jullie geschreven lijkt te zijn of een nummer waar jullie gewoon lekker op kunnen dansen. 

Laten wij zeggen dat geen nummer ongeschikt is voor een openingsdans zolang het bij jullie past. Wij zien vele verschillende muziekstukken terug tijdens openingsdansen. Qua genre, snelheid en sfeer. Twijfelen jullie toch of een bepaald nummer geschikt is? Laat het ons dan weten, wij helpen jullie graag met meedenken!

Ook een belangrijk onderdeel van jullie openingstrack; De tijd. Geloof mij; een openingsdans van 3 minuten voelt als 6 minuten. Het is dan ook raadzaam om goed na te denken hoelang jullie de totale dans willen laten duren. Kortom; zorg voor muziek die bij jullie past, één of meerdere nummers, en zorg dat deze niet te lang duurt. Naast dat jullie optimaal hiervan kunnen genieten zullen ook jullie gasten aandachtig op jullie moment gefocust blijven!

Muziek openingsdans

Een gemixte openingsdans

Mixtape openingsdans

Sommige bruidsparen kiezen er voor om meerdere nummers te gebruiken voor hun openingsdans. Het grootste voordeel hieraan is dat gasten door de diversiteit goed hen aandacht bij jullie dans kunnen houden. Jullie willen natuurlijk ook niet dat gasten verveeld om zich heen staat te kijken terwijl jullie je uiterste best doen voor een mooie dans. Vaak worden verschillende nummers (+-2/3) samengevoeg in een mix die wij vooraf kunnen maken.

Een openingsmix biedt veel kansen. Je kan namelijk soort gelijke nummers gebruiken of juist hele tegenstrijdige nummers qua tempo en sfeer. Vaak zie je dit terug bij openingsdansen die een ware act instuderen. Bijvoorbeeld op het filmpje bij dit bericht. 

In de praktijk zien wij dat het minder erg is als een openingsmix wat langer duurt ten opzichte van een enkel nummer. Door de diversiteit in de mix blijven gasten altijd aandachtig bij jullie dans. Er is namelijk continu wat anders te zien en te horen!

Verassend openingsmoment

Verrassende openingsdans

Wij hadden het er al even eerder over; Op welke manier zetten jullie de openingsdans tijdens jullie bruiloft in? De manier die ik hier ga behandelen noem ik ook wel de “entree” manier. Persoonlijk mijn favoriet! (omdat deze altijd enorm goed aanslaat bij het publiek)

Maar wat houdt dat eigenlijk in? Simpelweg komt het er op neer dat jullie opkomen op het moment dat de avondgasten er al zijn. Stel dat de aanvang om 20:30 uur is zouden jullie bijvoorbeeld prima om 21:00 uur een ware entree kunnen maken. Aangezien men doorgaans goed op tijd komt op bruiloften weet je ook zeker dat iedereen al aanwezig is. Daarnaast voorkom je dat alle gasten in een rij gaan staan om jullie te feliciteren, een goed alternatief dus! 

Doordat gasten zich afvragen waar jullie zijn zorgt dit voor een gaaf verrassingseffect zodra jullie opkomen. Vaak programmeren wij het licht, de effecten en het geluid zo in dat het totale plaatje klopt. Men wordt eerst verrast met een bepaald openingseffect waarop het licht is afgestemd waarna jullie met het openingsnummer opkomen. Feest gegarandeerd!

Verassend openingsmoment

Onze DJ Shows geven veel sfeer aan jullie trouwfeest echter kunnen de hoogtepunten altijd extra sfeer krijgen. Hier zetten wij maar al te graag onze unieke effecten in. Hiermee til je de sfeer van bijvoorbeeld jullie openingsdans naar een hoger niveau. Uiteraard worden deze de gehele avond gebruikt. Doordat deze op de muziek worden aangestuurd door de computer geeft dit een enorm kick. Hieronder bekijk jullie een aantal unieke effecten voor een optimale sfeer.

1. Sparkulars 

Effecten sparkulars

Nieuw en zeer uniek; Onze sparkulars. Deze machines zorgen voor spuwende vonken. Echter is dit geen echt vuur maar zijn het koude vonken. Hierdoor kan het op iedere binnen en buitenlocaties veilig gebruikt worden. De sparkulars kunnen tot 5 meter hoog spuiten en reageren erg direct. Ideaal om te gebruiken bij de drop van de muziek of andere hoogtepunten!

2. Confetti streamers

Openingsdans effecten confetti

Confetti streamers zijn ideaal om de gehele zaal feestelijk te versieren, letterlijk en figuurlijk! Niet alleen mooi tijdens de openingsdans, maar ook voor tijdens de hoogtepunten gedurende de avond. Deze shooters verhuren wij per set van 2 waarbij jullie de keuze hebben uit het aantal shots. De streamers zijn lange slierten en is dus geen confetti. Hierdoor is het erg gemakkelijk op te ruimen na afloop. 

3. Low-fogger

Openingsdans effecten low-fogger

Dit effect is een prachtige aanvullen voor jullie openingsdans. Het is namelijk net alsof jullie dansen op wolken! Deze machine genereert koude rook waardoor deze laag blijft hangen op de dansvloer. In combinatie met een aantal LED spots zorgt dit voor een waanzinnig effect. Je ziet het al aan de foto’s!

 

Foto’s en video’s tijden de dans

Hoe gaaf is het op tijdens jullie eerste dans media te tonen in de begin periode van jullie relatie of zelfs van de bruiloft overdag! Onze WHITE TV DJ Booth zorgt voor een visuele openingsdans tijdens jullie bruiloft! Tevens kan deze worden voorgeprogrammeerd mochten jullie een ware entree maken of toch kiezen voor een openingstoast. 

Niet alleen tijdens de openingsdans een geschikt medium… Ook tijdens het feest kan deze veel voor jullie toevoegen. Een intelligente computer, die het TV meubel aanstuurt, kan verschillende systemen wisselend weergeven. Benieuwd welke? Klik dan eens hier.

Foto's en video's DJ Booth

Beschikbaarheid opvragen
Benieuwd of wij op jullie feestdatum beschikbaar zijn? Ons systeem controleert direct de mogelijkheden met onze agenda na het invullen van het onderstaande formulier.

Na de eerste dans

Bruiloft DJ

Nu de openingsdans erop zit is het zaak om alle gasten zo snel mogelijk op de vloer te krijgen. Een actieve dansvloer vanaf het eerste moment zorgt namelijk direct voor een actieve sfeer op jullie trouwfeest! De Bruiloft DJ heeft op basis van een voorafgaand gesprek duidelijk een beeld gekregen van de gewenste en ongewenste muziekgenres. Het is nu zijn taak om deze goed te verwerken in een avondvullend programma. 

Het eerste halfuur na de openingsdans is een belangrijk moment voor de bruiloft DJ. In deze periode krijgt hij namelijk snel een indruk welke genres hij zal moeten aanhouden en waar de vloer behoefte aan heeft. Sommige dansvloeren hebben behoefte aan een relaxte start. Andere dansvloer hebben weer wat meer behoefte aan een hoger tempo waardoor het feest sneller echt op een hoogtepunt komt. 

Dit is dus ook de expertise van de bruiloft DJ; het “ruiken” van de dansvloer en hier zijn inschatting op uiten. Al onze bruiloft DJ’s weten als geen ander hoe ze hier mee om moeten gaan. Benieuwd hoe dit concreet in zijn werk gaat? Klik dan hier.

Houten klaas? Geen probleem!

Misschien willen jullie wel heel graag een openingsdans op jullie bruiloft maar zijn jullie beide een houten klaas, het kan! Gelukkig hoeft dit zeker niet te betekenen dat een openingsdans niet voor jullie is weggelegd. Er zijn verschillende specialisten die niets anders doen dan het voorbereiden en begeleiden van strakke openingsdansen. 

Openingsdans.nl is een expert hierin. Al jarenlang zorgt Vincent Verbeek samen met zijn team voor waanzinnige openingsdansen. Na een intake op kantoor zoekt hij samen met jullie naar passende mogelijkheden zodat jullie goed voor de dag kunnen komen met jullie eerste dans op het trouwfeest!

Vincent Verbeek

10 openingsdans tips voor jullie bruiloft!

Om jullie te helpen met dit belangrijke onderdeel heb ik hieronder 25 tips samengesteld die jullie wellicht kunnen helpen met de openingsdans op jullie bruiloft. 

1. Openingsdans; Ja of nee?

Wellicht past een openingsdans niet bij jullie. Het zou zonde zijn als jullie hier dan toch veel tijd in investeren omdat jullie denken dat het “moet”. Zoals wij hierboven behandelt hebben zijn er ook andere opties voor een gave opening. Denk hier dus goed over na!

2. Een eerste dans die bij jullie past
Houden jullie helemaal niet van zoete liefdesnummers? Waarom zouden jullie deze dan gebruiken voor jullie openingsdans? Ook nummers met een hoger tempo kunnen erg geschikt zijn. Het is belangrijk dat jullie een nummer uitzoeken die bij jullie past. De video’s van jullie eerste dans zien jullie over 25 jaar nog steeds. Zonde als jullie telkens worden geconfronteerd met een slecht nummer ;). Daarnaast zorgt een passend nummer er ook voor dat jullie relaxter de dans kunnen voorbereiden en uitvoeren!

3. Bepaal jullie opkomst 

Het is belangrijk goed voor de bril te krijgen op welke manier jullie de openingsdans inzetten. Starten jullie de openingsdans na een aankondiging van de bruiloft DJ of ceremoniemeester? Of komen jullie op met een ware entree? Je zal het misschien niet verwachten, maar dit heeft een serieus effect op de gasten en verloop van de dans! Denk dus goed na of, en zo ja, welk verrassingseffect jullie willen hanteren voor het openingsmoment. 

4. Betrek je gasten
Willen jullie er zeker van zijn dat na jullie openingsdans de vloer gelijk gevuld wordt? Je zou jullie gasten op het laatste moment van de openingsdans kunnen betrekken bij de dansvloer. Wedden dat niemand weigert? Hoe meer personen je de vloer op krijgt, hoe voller die na de openingsdans is! Doordat jullie al in de spotlight staan is dat een goed moment om de vloer te vullen. Maar hier gebruik van! 

5. Houd het interessant
Niet alleen voor de gasten, maar ook zeker voor jezelf! Creëer een openingsdans die actief en variërend is. Op die manier houden jullie het voor jezelf en anderen interessant en verassend. Hier zouden jullie goed een openingsmix voor kunnen gebruiken met bijvoorbeeld 2 of 3 nummers. Doordat je verschillende tempo’s en stijlen gebruikt gebeurd er telkens wat anders. Daarnaast kan je hier ook verschillende dansstijlen op toepassen!

6. Informeer je ceremoniemeester en vrienden
Nog steeds bang dat die vloer leeg blijft na jullie openingsdans? Zorg er dan voor dat je je ceremoniemeester(s) en dichte vrienden heb ingelicht over je plan! Je zou hen kunnen vragen om na de openingsdans de vloer op te komen om de sfeer los te krijgen en de rest van de vloer mee te nemen. Het klinkt een beetje nep, wat het misschien ook wel een beetje is, maar je weet wel zeker dat die gehele vloer direct los komt mocht je daarover twijfelen!

7. Bereidt de dans goed voor
In de praktijk zien wij veel bruidsparen redelijk zenuwachtig de feestzaal betreden. Lichtelijk gespannen voor het grote moment; De openingsdans! Voorkom dat je zenuwachtig wordt door goed te oefenen met je partner. Dit kan natuurlijk gewoon thuis in de keuken of woonkamer. Willen jullie een mix of aangepast nummer gebruiken voor de openingsdans? Zorg dan dat jullie deze op tijd hebben! Zo kunnen jullie rustig en tijdig beginnen met oefenen!

8. Instrueer je ceremoniemeester(s) over het moment
Vooraf bespreken jullie met de bruiloft DJ een geschikt moment voor de openingsdans. Bijvoorbeeld om 21:00 uur. In de praktijk wordt de openingsdans nooit stipt op tijd ingezet. Simpelweg omdat nog niet iedereen er is, de jurk nog ingespeld moet worden of je partner nog op het toilet zit! Het is daarom raadzaam dat de communicatie tussen de bruiloft DJ en de ceremoniemeester(s) soepel verloopt. Spreek bijvoorbeeld met de DJ af dat de ceremoniemeester op een bepaalde manier een seintje geven zodra de dans ingezet kan worden! 

9. Bepaal wie de aankondiging doet
Om de gasten te laten weten dat er iets gaat gebeuren is het handig om na te denken wie de aankondiging van de openingsdans doet en hoe dit wordt gedaan. Je zou bijvoorbeeld 5 minuten vóór de dans de bruiloft DJ of ceremoniemeester een aankondiging kunnen doen dat er iets staat te gebeuren. Een aantal seconde voordat het echt zover is kan hij daadwerkelijk worden aangekondigd waarbij gasten verzocht worden om ruimte te maken voor het bruidspaar!

10. Geniet!
Waarschijnlijk de aller belangrijkste tip; Geniet van jullie openingsmoment! Zorg dan ook dat je hiervoor de ruimte krijg en niet alleen bezig bent met het feit of je de geografie wel goed uitvoert! De start van jullie trouwfeest staat voor de deur. Party on!

Offerte aanvragen bruiloft DJ

Willen jullie zeker zijn van een goede openingsdans en waanzinnig feest? Vraag dan een offerte bij ons aan voor jullie bruiloft DJ. Bonnema DJ Shows is al jarenlang een expert op het gebied van trouwfeesten. Na het invullen van het onderstaande formulier sturen wij jullie zo snel mogelijk een passende en heldere offerte toe!

Step 1 of 5